Ruta d'en Josep de la Tona.

CARACTERISTIQUES:

DISTANCIA: 9'2 km.
DURACIO:3 hores a peu sense parades.
DIFICULTAT: mitjana - baixa.

MARQUES: el circuit esta marcat.

RECOMANACIONS: conve dur-hi aigua.

REGLES BASIQUES DE COMPORTAMENT: No feu foc, atencio als fumadors amb els llumins i les cigarretes mal apagades, deixeu la muntanya neta.
Respecteu el patrimoni historic, edificat o no, el natural, etc.

ITINERARI:
Situats a la Glorieta ens dirigim a la carretera de Benidoleig . A uns 600 metres ens desviem a l'esquerra per prendre el camí de la Torre , des d'on podrem veure, novament a l'esquerra, la torre de Benimarmut.

Pel camí del Campell a uns 300 m.,hi trobem, a mà esquerra, forat de Lirio. Continuem pel camí fins arribem una altra vegada a la carretera de Benidoleig. Més endavant, a 400 m, prenem, també a l'esquerra, el camí del barranc de la Parra . A uns 800 m. de l’entrada, a la dreta, hi trobarem un antic camí empedrat de muntanya que ens porta als peus d'una urbanització dins del terme de Benidoleig. A la part superior i al nord es pot visitar una gran cisterna amb un bevedor i la caseta de la tia Àngela . Ara prenem un camí i desprès una carretera asfaltada per què pugem a la urbanització “Aldea de las Cuevas” . Arriba un cert moment en què la carretera es torna un camí de terra que ens duu fins al mas d’En Durà . El camí segueix cap a l'oest, on trobem una altra caseta en què destaca una cisterna amb cúpula de forma cònica i amb una finestra per pouar. Continuarem fins el tossal Verd i comencem el descens cap a la vall de la Llosa, finscorral de Matías on finalitza la ruta. Podem tornar desfent el cami, anar via la Llosa o arribar fins a la font de la tia Xima (uns metres més amunt, a l'esquerra) enllaçant amb el PRV-53. Des d'aquesta senda podem pujar al castell d'Aixa o baixar al poble per l'ombria.