Llibre ''30 anys del CEP''

30 ANYS CEP
Un recorregut per la història
de l’excursionisme a Pedreguer


El llibre 30 Anys CEP (del Centre Excursionista Pedreguer), del qual és autor Lluís Pons, va nàixer arran la conmemoració del trentè aniversari de l’entitat(15-09-71). Amb la col·laboració de l’Ajuntament, el Centre Excursionista va voler editar el llibre per tal d’inmortalitzar la seua història i, al mateix temps, donar a conèixer els seus orígens i la seua trajectòria (primera edició 2001).

Des que aquella colla d’entusiastes aventurers obstinats a descobrir les entranyes de les nostres muntanyes i endinsar-se en el món de l’espeleologia, conduïts per l’Enric Poch, a l’albor de la dècada dels setanta, fins a l’inici del nou mil·leni, han estat moltes les anècdotes i els succeïts que han envoltat a l’entitat. El llibre fa un recoregut per les diferents etapes que han marcat la trajectòria del CEP al llarg de les tres dècades de la seua existència.

En tota la seua trajectòria, segons s’aprecia al llibre, el Centre no ha estat només una entitat lligada a l’excursionisme i la muntanya sinó, a més, ha esdevingut un referent socio-cultural del poble de Pedreguer, recollint i fent seues la munió d’inquietuds i iniciatives que han brollat des de la societat que l’ha envoltat.

El llibre 30 Anys CEP dóna mostra de la sèrie de trets peculiars que han configurat el perfil del Centre Excursionista Pedreguer. Entre d’ells, el principal ha estat la figura de l’Enric Poch, president fundador del Centre i que ha estat al front de l’entitat fins la seua mort, al maig de 2003. Aquest llibre és un homenatge més de les nombroses i sentides mostres d’estima que ha rebut per part de tots aquells que l’han conegut i que han format part de la família del Centre al llag dels trenta anys.

Altres trets que han dissenyat la personalitat del CEP han estat la defensa –en determinats moments aferrisada i arriscada- del nostre patrimoni ecològic i cultural. La presència ininterrompuda des de fa molts anys als Aplecs dels Països Catalans, que enguany el CEP té l’orgull d’organitzar per segona vegada –ja ho va fer l’any 1983 a Les Planes del majestuós Montgó- és una altra de les característiques que constituixen l’essència del Centre.

El ventall d’activitats, projectes i iniciatives, tant muntanyenques com socials i culturals, que ha canalitzat el CEP s’intenten recullir en aquest llibre que, a més fa esment a les fites cabdals d’una trajectòria enriquida per l’esperit humà, aventurer i de respecte al medi ambient que han professat tots aquells que han format i formen part del Centre Excursionista Pedreguer.