PR V-53 Sender de Pedreguer

SENDERS DE P.R.

Els Senders de Petit Recorregut, traducció del francés "Petit Randoné", venen a ser com el rastre deixat pels nostres avantpassats, fruit de la seua curiositat, de l'ambició humana i de la natural necessitat que tenien de comunicar-se.

Tracten d'apropar-nos a aquells llocs que per la seua singularitat paisatgística, arquitectònica, cultural, etc, són dignes de visitar i contemplar.

Segueixen els camins i sendes, evitant el més possible els camins asfaltats.

Els trajectes no excedeixen més de 50 Km, i se centren en el coneixement d'entorns específics.

Els senders estan dirigits a excursionistes i a tots aquells que, amb interés de conèixer el lloc per on discorre, estimen l'esport de muntanya i la natura.



PR-V53 SENDER DE PEDREGUER


PRESENTACIÓ
Pedreguer es un poble de la Marina Alta, on la meitat meridional del seu terme és muntanyosa. El Sender de Pedreguer PR V-53 transcorre per aquesta part del terme i és ací on està situada la Serra Castellet de la Solana o Muntanya Gran, essent l'altura principal i vèrtex geodèsic el Castellet d'Aixa (608 m).

La Muntanya Gran s'estén entre el riu Gorgos, la depressió de la Llosa i Pedreguer. La seua part Nord-Oest és molt agresta, amb pinacles espectaculars com el Castellet de l'Ocaive. Des del seu cim es poden divisar la major part dels municipis que formen part de la comarca, així com les nombroses serralades que l'envolten.

Fent el seu recorregut, a més de recuperar les antigues sendes i gaudir del paisatje i la natura, ens permetrà visitar i conèixer els llocs àrabs, com el Castellet d'Aixa i el de l'Ocaive, les fonts d'Aixa i Coberta, Poets i altres paratges.











FITXA TÈCNICA - NOTES D'INTERÉSDENOMINACIÓ:
Petit Recorregut Valencià (P.R. V-53) d'homologació internacional.



CIRCUÏT:
Pintat i marcat amb els colors internacional del Petit Recorregut (P.R.), franges blanques i grogues paral.leles i senyals indicadors.

Al punt 1,3,7, hi ha instal.lat un panel informatiu.

El Sender discorre també pels terme municipals de Llíber , Xaló i Alcanalí.


DISTÀNCIA SENDER PRINCIPAL:
16.200 m.


DISTÀNCIES VARIANTS:
I = 3.000 m.
II = 3.000 m.
III= 5.500 m.
IV= 1.700 m.


TEMPS EFECTIU SENDER PRINCIPAL:
7 h. 30'.


TEMPS EFECTIU VARIANTS:
Variant I = 60'
Variant II = 70'
Variant III =130'
Variant IV = 55'


VARIANTS: 4 Variants:

Variant I : De Pedreguer al pla de l'Era passant per la Cova del Tambor i la Font Coberta.

Variant II: Del cami dels Poets a la Font d'Aixa passant pels Aspres.

Variant III : Del Barranc de la Font D'Aixa al Collao passant pel Castellet d'Aixa, Corral de la Mata i Caseta Mijorn.

Variant IV: De la Cova de L'Ocaive a la Font de l'Ombrereta passant pel Collao.














FONTS:
Font d'Aixa, Font de l'Ombrereta, Font de la Tia Xima i Font de l'Ocaive.

INFORMACIÓ:
Centre Excursionista Pedreguer i Ajuntament de Pedreguer.


PUNTS RECOMANATS D'INICI:
Carrer Cid de Pedreguer. Font d'Aixa, Font de la tia Xima i Font de l'Ombrereta al km 3.300 i 7.600 respectivament, de la carretera d’Alcanalí a Pedreguer.














DIFICULTATS:
El camí manca de dificultat tècnica o perill llevat de la inherent a la pròpia muntanya. Com a norma general cal no subestimar-la i actuar sempre amb prudència.


REGLES BÀSIQUES DE COMPORTAMENT AMB LA NATURA:
-No feu foc, el foc és el major enemic de les nostres muntanyes. Atenció als fumadors amb els llumins i les cigarretes mal apagades. En cas d'incendi aviseu als bombers (085).

-L'acampada lliure està prohibida. Acampeu en els llocs habilitats i autoritzats. Informeu-vos als ajuntaments o en la Conselleria de Medi Ambient.

-Deixeu la muntanya neta. Es fàcil emportar-se els desperdicis en una bossa de plàstic i dipositar-la en un contenidor de fem.

-Si el camí està empedrat i al passar es desprén alguna pedra, per favor col·locala de nou al seu lloc, sols així mantindrem el que fa segles que està ahí.

-Segueix el traçat original del camí per tal de conservar-lo.

-No circules amb vehicles a motor fora de les pistes forestals destinades a eixa finalitat.

-Respecta la vegetació del lloc i no arranques plantes ni flors. Siguem els senderistes els primers en conservar la bellesa i l'equilibri natural del medi natural.