Pel maig de l´any 2001 es va buidar el Dipòsit de Pedreguer, així vam poder descobrir l’espectacular interior d’un edifici que sempre havíem vist des de fora. La construcció es localitza als peus de la muntanya de Pedreguer, mirant cap a la mar i al costat del Calvari. És de planta rectangular, d´uns 38 x 17 m. a l´interior, i es troba semisoterrat en la vessant de la muntanya, que va ser retallada perquè hi cabés. Sobre un basament sòlid s´alcen els murs perimetrals en forma de talús, vestits de carreus que en els cantons són de major dimensió.
L’edifici compta amb cinc finestres al nord i una porta a l’oest, sempre a la part superior. Per accedir a l’interior es fa servir una escala de carreus de pedra calcària encastats en la paret, sense cap altre punt de suport. A l´interior hi ha 24 pilars repartits en tota la sala sobre els quals s’eleven, cada 3,85 m, unes arcades transversals de mig punt que sostenen unes voltes rebaixades fetes amb rajoles. A diferència de l’exterior, de cantons angulars, els de dins són arredonits, segurament per contrarestar la força de la pressió de l’aigua. La superfície útil de la planta és de 654 m², l’altura màxima fins les voltes arriba als 6,90 m. i la del nivell de l’aigua als 4,90 m. La capacitat és de 3.205.000 litres.
Desconeixem l’autoria de l’obra i moltes dades històriques, però sembla que el 1879 ja estava construint-se i que els mestres d’obra de Pedreguer Antoni i Vicent Estrada hi van participar. La construcció es degué acabar el 17 de març de 1887, ja que en aquesta data els treballadors de les obres van pagar una festa i la processó al Crist del Calvari.
S’omplia amb l’aigua del brollador de l’Ombrereta, situat als peus del castell de l’Ocaive, al costat de la cova de les Miqueles. Des d’aquest punt es va construir un aqüeducte que creuava el barranc de les Miqueles i una sèquia que vorejava tot el peu de la muntanya. El Dipòsit subministrava les fonts del poble en una època en què a les cases no hi havia aigua corrent. Actualment s’abasteix dels pous de la zona de l’Ocaive i encara dóna servei al poble de Pedreguer.