300 anys d'Almansa

300 anys d’Almansa 1707-2007
Quan el mal ve d’Almansa, a tots alcança.

Enguany farà 300 anys que vam perdre la batalla d'Almansa. El 25 d'Abril és la nostra oportunitat per demostrar que estem molt vius.

Un 25 d'abril especial, ja que es commemorarà els 300 anys de la batalla d'Almansa on els valencians vam perdre la identitat com a poble: els Furs.

Amb Joan Baptista Basset al front, els austracistes, aconseguiren la proclamació de l’arxiduc Carles d’Àustria com a rei de València en Dénia el 18 d’agost de 1705.

Es recorda la batalla d'Almansa (25 d'abril de 1707), lliurada entre l'exèrcit aliat de l'arxiduc Carles d'Àustria (Maulets) i el borbó francés Felip V (Botiflers) , nét del rei Lluís XIV de França, durant la Guerra de Successió. Van véncer els partidaris de Felip V, que va sotmetre tot el Regne de València, aliat de l'arxiduc.

Felip V va manar incendiar i destruir Xàtiva, una de les represàlies, i expulsar als seus habitants, canviant el nom de Xàtiva pel de "Colonia Nueva de Sant Phelipe". En senyal de desaprovació, la ciutat manté en l'actualitat el retrat de Felip V cap baix, en el Museu de Belles Arts.

Cada 25 d'abril, les valencianes i els valencians recordem un dels episodis més tristos de la nostra història, la famosa Batalla d'Almansa, que en 1707 va provocar la desaparició del nostre històric Regne i de tots els nostres usos i costums antics. Aquella important batalla, inclosa dins del context europeu de la Guerra de Successió als territoris de la monarquia hispànica, ha quedat profundament marcada en la memòria dels habitants de les nostres comarques que tal dia honorem la memòria de tants ciutadans valencians, però també de la resta de la Corona d'Aragó, i dels aliats holandesos, anglesos i alemanys, que moriren per defendre la nostra causa. Després de la Batalla, es cometeren un gran nombre d'atacs i pillatges contra la societat civil, que històricament centrem en la crema i destrucció de Xàtiva i que culminaren en la publicació del “Decreto de Nueva Planta” amb el qual se suprimia la llei pròpia i se'ns posava davall del jou de Castella. Tal és el dolor provocat que encara acostumem a dir allò de "Quan el mal ve d'Almansa, a tots alcança..."

Tres-cents anys des d'aquella ocasió, pensem que són els suficients per tal que els valencians i les valencianes commemorem ben junts, a banda i paral•lelament als actes institucionals que puguen programar-se, el 25 d'abril de 2007 de manera conjunta, tot i superant ideologies i cabòries, orgullosos per ser i sentir-nos valencians.

Visca La Terra!!